Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…
Algemeen / Gezondheid / Nieuws

Schotland heft coupeerverbod gedeeltelijk op

In 2007 werd er in Schotland een coupeerverbod ingesteld voor alle hondenrassen. Dit was in navolging van de in 2006 in Schotland aangenomen Animal Health and Welfare Act. Het leverde felle kritiek van tegenstanders op en er werd geroepen om uitzonderingen te blijven maken voor jachtgebruikshonden.

Foto: Countrywise Terrier & Lurcher Club
Foto: Countrywise Terrier & Lurcher Club

In december 2015 meldde de BBC dat naar aanleiding van deze niet aflatende stroom van klachten door het Schotse ministerie was besloten om de universiteit van Glasgow te laten uitzoeken of en hoe een coupeerverbod zinvol was. De uitkomst van dit onderzoek was een beetje een open deur: het couperen van staarten bij jachthondenpups zou het risico op verwondingen op latere leeftijd significant verkleinen. Dat had ik ze zonder duur onderzoek ook wel kunnen vertellen. De Schotse overheid bedacht daarop dat met een kleine wetswijziging mogelijk kon worden gemaakt dat de beslissing voor wel of niet couperen van staarten bij pups neergelegd kon worden bij dierenartsen die per situatie zouden moeten beoordelen of couperen wel of niet geoorloofd zou zijn.

Kortom, het coupeerverbod zoals men dat had bleek niet onverdeeld succesvol te zijn en gaf nog erg veel ruimte voor discussie. Op 4 oktober 2016, dierendag nota bene, bracht het Schotse ministerie van landbouw het bericht met een aantal nieuwe maatregelen in het kader van dierenwelzijn naar buiten. Hierin stond onder andere dat de wet aangaande het coupeerverbod op punten aangepast zou worden, waarmee voor sommige hondenrassen een uitzondering gemaakt kan worden. De Schotse staatssecretaris van Milieu, Roseanna Cunningham, merkte het volgende op: “We hebben gezien dat sommige werkhonden hun staarten beschadigen, daarom heb ik besloten om dierenartsen toe te gaan staan om de staarten van spaniëls en andere jachthondenpups te couperen als zij van mening zijn dat dat het in de toekomst verwondingen zal kunnen voorkomen bij werkhonden.”

Bron