Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…
Algemeen / Nieuws / Wedstrijden

Koninklijke rel om spaniel van Koningin Elizabeth

Zijn de Engelse royals niet betrokken bij een rel vanwege (vermeende) bastaardkinderen, tamponwensen of interne familievetes, dan gaat het wel over andere zaken. In dit geval om een (vermeende) bastaardhond.

De koninklijke familie blijkt nogal competitief te zijn en brengt behalve paarden ook jachthonden uit op wedstrijden. Vier jaar geleden kreeg koningin Elizabeth een zwart cockerteefje cadeau, Mallowdale Diamond, en het hondje werd in de jaren er na succesvol op de wedstrijden uitgebracht. In 2015 won Diamond de Yorkshire Gun Dog Open Qualifiers en in 2016 won ze de Kennel Club Open Qualifiers. Op basis daarvan werd Diamond uitgeroepen tot field trial champion for life.

Maar nu is daar een heuse rel ontstaan! Gisteren publiceerde The Sun een online artikel waarin beweerd werd dat Mallowdale Diamond, de cocker spaniel van de koningin helemaal geen raszuivere cocker is!

Foto: The Sun, copyright onbekend
Foto: The Sun, copyright onbekend

Het zwarte kampioenshondje van de koningin zou een “sprocker” spaniel zijn, een kruising tussen -je verwacht het niet- een springer en een cocker spaniel zijn. Deze gebruikskruisingen worden kennelijk vaker gemaakt, zien er uit als een working cockerspaniel en worden verondersteld groter en sneller te zijn dan hun raszuivere ouders. Ergo: dat zou oneerlijke concurrentie opleveren in de wedstrijden, en er wordt vermoed dat er vaker zulke kruisingen als cocker ingeschreven worden.

Toen jurylid Andrew Platt afgelopen week hardop uitsprak dat er “een sterke verdenking was dat dit (Mallowdale Diamond) een sprocker is”, laaiden de gemoederen dan ook flink op. Platt opende een facebookpagina “proper cockers”, waar hij opriep dit bedrog aan te pakken. Hierop werd Platt werd onmiddellijk bedankt als jurylid bij de nationale kampioenschappen. Ian Flint, een ander jurylid stapte uit eigener beweging op.

De Britse kennelclub staat niet toe dat kruisingen deelnemen aan competities, en om die reden heeft een groep van 20 Britse keurmeesters geëist dat de kennelclub deze zaak tot op de bodem uitzoekt door middel van DNA-testen.

Koningin Elizabeth heeft zich onthouden van commentaar.