Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Drentsche patrijshond

Foto: Anna van den Berg
Foto: Anna van den Berg

De Drentsche patrijshond is ons prachtige nationaal levend erfgoed. Een karaktervolle en fraaie hond die, zoals de naam al aangeeft, is ontstaan in Drenthe en altijd uitsluitend bedoeld als jachthond.

De oorsprong van de Drent ligt, net als gelijkende rassen zoals de grote en kleine Münsterlanders en de Franse epagneuls, naar alle waarschijnlijkheid in Spioenen, ook wel Spanjoelen genoemd. Dit waren de honden die in de 16e eeuw via Frankrijk door Spanjaarden werden meegebracht. Deze Spanjoelen mengden zich met de inheemse populaties en drukten op die wijze hun stempel op een behoorlijk gedeelte van West-Europa.

Foto: Boudewijn Olthof
Foto: Boudewijn Olthof

Door de geïsoleerde ligging van Drenthe kwam er na het ontstaan van de Drent als ras eigenlijk nauwelijks nog inbreng van buitenlands bloed in het ras waardoor er een uniform type ontstond. In de oorlogsjaren leek er in de kynologie een soort patriottisme te ontstaan waarin het behoud van ‘eigen’ belangrijker dan ooit leek te worden. Het was de Baronesse van Hardenbroek tot Ammerstol, bekend om haar vaderlandsliefde en haar liefde voor honden, die er zich voor inspande en dankzij haar en een aantal anderen werd de Drentsche patrijshond in 1943 dan ook als ras erkend.

De Drent is een middelgrote, evenredig gebouwde en krachtige hond. De schofthoogte voor reuen is 58-63 cm, voor teven 55-60 cm. De vacht is altijd bruinbont, is op het lichaam aanliggend en heeft fraaie bevedering aan poten, staart en kraag.

Foto: Sonja Weijer-Kort
Foto: Sonja Weijer-Kort

In het jachtveld is de Drent een niet al te ruim jagende hond die bijzonder geschikt is voor werken in ruig terrein. Omdat er in het Drenthe van vroeger weinig waterwerk gevraagd werd zijn veel Drenten dan ook niet onmiddellijk watterratten, maar met enig geduld zullen deze honden ook prima apporteurs uit het water kunnen worden. Een kenmerkende eigenschap aan Drentsche patrijshonden is hun staartactie wanneer zij zelfstandig op zoek zijn naar veerwild. Deze draait rond en verraadt daarmee de spaniëlverwantschap. Heeft de hond echter wild gevonden, dan zal hij aantrekken en uiteindelijk voorstaan waarna iedere beweging in de staart stopt.

De Drentsche patrijshond zou een zacht en gevoelig karakter hebben, parforce dressuur is voor deze honden dan ook niet geschikt. Toch betekent dit niet dat de Drent een makkelijke hond is, integendeel: het zijn sterke karakters met een behoorlijke ‘kop er op’. Trainen met een Drent vraagt om geduld, begrip en humor. De Drent is vaak wat laat volwassen en een training die gericht is op motivatie biedt de grootste kans op succes. De voorjager moet zorgen dat de hond niet te vaak hetzelfde hoeft te doen, want eenmaal verveeld kan een Drent makkelijk in staking gaan en om elkaar dan nog te motiveren wordt daarmee een uitdaging.

Foto: Sonja Weijer-Kort
Foto: Sonja Weijer-Kort

©jachthonden.nl