Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Gordon setter

De gordon setter is afkomstig uit Schotland en is de grootste van alle setterrassen. Schofthoogte rond de 66 cm voor een reu en 62 cm voor een teef. Met zijn zwarte vacht met tanpoint is het een markante verschijning. Hoe het ras precies ontstaan is valt niet goed meer te achterhalen, maar het is wel goed gedocumenteerd dat Alexander, Hertog van Schotland begin 19e eeuw met deze honden fokte in zijn kennels op Gordon castle. Het mag duidelijk zijn waar de gordon setter zijn naam aan ontleent.

Foto: Lidija Vida
Foto: Lidija Vida

Deze honden werden ter plaatse geroemd om hun werkeigenschappen en in 1861 werd het als ras erkend. Enkele decennia later al had de gordon setter ook op het vasteland poot aan de grond gekregen en begin 20e eeuw was het ras op een hoogtepunt is zijn geschiedenis. De oorspronkelijke gordon setter is een zware hond, maar met de verspreiding van het ras door Europa werd in bepaalde regio’s wel geprobeerd om een wat lichter type te creëren. Met name in Scandinavië komt het nogal eens voor dat honden in hoge sneeuw moeten werken en daar ligt de voorkeur dan ook bij een wat lichtere hond, omdat die beter geschikt is om onder zulke omstandigheden te werken.

Foto: Lidija Vida
Foto: Lidija Vida

Tegenwoordig is er wel een splitsing tussen showlijn en werklijn zichtbaar. De gordon setters die je op tentoonstellingen ziet zijn vaak zwaarder, massiever en hebben meer vacht in vergelijking met de werklijnen. Wie echt een gordon setter wil hebben om veldwedstrijden mee te kunnen lopen kan daarom beter uitzien naar een pup uit werklijnen. Doordat de gordon setter in verhouding met de andere setterrassen wat zwaarder is, is hij in het veld ook iets langzamer, maar dat maakt hem dan wel tot een grondige wildvinder.

Foto: Lidija Vida
Foto: Lidija Vida

Setters zijn vriendelijke en zachtaardige honden en de gordon setter vormt daarop geen uitzondering. Ook de gordon setter kan prima leren apporteren, maar het zal nooit een apporteur zijn zoals de continentale staande honden dat zijn. Wel kan de gordon setter nogal eens wat eigenwijs en koppig zijn in de training. Daar moet je als voorjager met beleid mee omgaan, want een harde aanpak zal bij dit ras niet tot succes leiden. Duidelijke, consequente leiding en geduld maken de kans van slagen aanmerkelijk groter.

Foto: Lidija Vida
Foto: Lidija Vida