Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Jachttraining

De naam jachttraining dekt niet volledig de naam van wat deze training inhoudt, maar dat doet enkel de benaming apporteertraining ook niet. Wat men in de volksmond jachttraining noemt is in feite de training waarin je de hond (en de voorjager!) opleidt voor het werk na het schot, om ze voor te bereiden op de praktijkjacht. In deze trainingen zit behalve apporteerwerk ook een belangrijk stuk appeltraining, die primair gericht is op het later mee kunnen nemen op jacht van een gehoorzame hond. Een hond die niet minimaal een basisappel kent is in de praktijkjacht zeer onwenselijk, gevaarlijk en bovendien niet weidelijk.

De jagersvereniging biedt van het vroege voorjaar tot het najaar door het hele land verschillende trainingen aan. Op de site van de jagersvereniging vind je de verschillende trainingsgroepen per provincie. Deze trainingen werden altijd ‘zelfopleiding jachthondentraining’ genoemd, waarmee de insteek al voor de hand lag. Tijdens de trainingen worden de handvatten aangereikt waarmee de voorjager uiteindelijk zelf aan de slag moet om de hond op te leiden. Met alleen die ene avond in de week richt je immers geen hond af, dat zul je tussentijds zelf ook moeten oefenen met je hond. Het is erg handig als je daarbij een ‘maatje’ kunt vinden die een hond op hetzelfde niveau heeft. Bepaalde dingen zijn namelijk lastig te trainen als je maar alleen bent en als je elkaar kunt helpen door dummy’s op te gooien of op het juiste moment even een geluidje te maken om de hond van de ander te verleiden toch een bepaalde richting uit te komen heb je daar een groot voordeel. Om van de wederzijdse motivatie of zelfs competitie nog maar te zwijgen!

Foto: Anna van den Berg
Foto: Anna van den Berg

Behalve de trainingsgroepen van de jagersvereniging zijn er door het hele land heen ook verschillende professionele trainers en hondenscholen die jachttraining aanbieden. Waar je ook voor kiest, het is altijd zaak op zoek te gaan naar een trainer en een trainingsgroep die bij jou en je hond passen. Als je je niet op je gemak voelt in een groep of bij een bepaalde methodiek, dan kun je beter kijken naar een trainer of groep waar jij en je hond beter op jullie plaats zijn. Als je je niet niet prettig voelt bouw je spanning op, je hond merkt dat ook, zal daar op reageren en door blijven trainen is in zo’n situatie eigenlijk niet langer zinvol. Het werkt alleen maar contraproductief en dat is altijd zonde.

Wat leer je je hond tijdens jachttraining?

  • Basisgehoorzaamheid/appel
  • Het apporteren van verschillende soorten wild
  • Apporteren in verschillende situaties en terreinen

Er zijn verschillende vormen van apporteren:

  • Apport uit water
  • Apport te land
  • Markeerapport (de hond heeft het apport zien vallen en moet de valplek goed onthouden)
  • Verloren apport (de hond en de voorjager weten niet waar het apport ligt en de hond moet het apport zelf zoeken)
  • Dirigeerapport (de hond weet niet waar het apport ligt, de voorjager weet het wel en dirigeert de hond van een afstand naar het apport)
  • Combinaties van deze apporten, maar ook apporten met hindernissen zoals een hekje, of een ‘sleepspoor’ kunnen voorkomen. Deze zijn allemaal nabootsingen van wat de hond in de jachtpraktijk zou kunnen tegenkomen.

Het is verstandig om creatief en veelzijdig te trainen, op die manier bereid je je hond het beste voor op de onvoorspelbaarheid van praktijkjacht, de MAP, WT en OWT.