Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Engelse pointer

De groep van Britse staande honden bestaat uit de setterrassen en de pointer. De ontstaansgeschiedenis van de setters is min of meer terug te voeren naar oude Britse spaniëls, de pointer heeft echter grotendeels een andere oorsprong: die van Spaanse, Franse en Italiaanse kortharige vogelhonden. Op basis van geschilderde afbeeldingen wordt aangenomen dat al in de 15e eeuw op pointers gelijkende honden bestonden.

 

Foto: Astrid Landsaat
Foto: Herman Pol

Vanaf het moment dat de nettenjacht op veerwild overging op jagen met een vuurwapen ontstond er behoefte aan een ander soort hond: een die wild goed vast kon zetten tot de jager dichtbij genoeg was gekomen om het te kunnen schieten. De ontwikkeling van de pointer nam een grote vlucht en het ras werd bijzonder populair. Wanneer men voor de leek het beeld moet schetsen van een voorstaande hond, dan is de Engelse pointer het beeldmerk dat men zich voor de geest haalt.

engelse-pointer-3
Foto: Herman Pol

De Engelse pointer is een elegante, kortharige, racy hond. Het lichaam is droogbespierd met een schofthoogte voor reuen van 63,5-68,5 cm en 61-66 cm voor teven. Het zijn evenwichtige, vriendelijke en zachte honden. Harde aanpak is bij deze honden absoluut niet nodig en zelfs ongewenst.

engelse-pointer-8
Foto: Herman Pol

De manier waarop de Engelse pointer werkt is indrukwekkend. Deze hond heeft een ongekend ruime zoekwijze en kan in hoog tempo een enorm perceel bejagen. Dit is een wildvinder pur sang en alle veerwild zal met veel autoriteit voorgestaan en op de plaats gehouden worden. Helaas is Nederland echt te klein om dit fantastische ras in te laten werken, de jachtvelden zijn simpelweg te klein en te versnipperd voor een hond met zo’n grote zoekwijze. Toch is er in de (internationale) veldwedstrijden nog emplooi te vinden voor deze honden, hier komen ze als de specialist die ze zijn dan ook het beste tot hun recht.

engelse-pointer-10
Foto: Herman Pol