Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Slovensky hrubosrsty ohar

De Slovensky hrubosrsty ohar, ofwel Slowaakse ruwharige staande hond is een ras met een kleine populatie wereldwijd. Het is nog betrekkelijk jong, pas in de jaren ’40 van de vorige eeuw is het ‘ontstaan’ door kruisingen van Cesky fousek, Weimaraner en Duitse staande draadhaar. In 1944 werd door de Slowaakse fokker Koloman Slug een Weimaranerteef gekruist met een Cesky fousekreu, en de nakomelingen uit deze combinatie bleken allemaal uniform grijs en ruwharig te zijn. Aanvankelijk werden deze pups in het Slowaakse stamboek ingeschreven als ruwharige Weimaraners, maar de rasstandaard van de Weimaraner erkent uitsluitend kort- en langhaar. De Duitse Weimaranervereniging maakte hier dan ook ernstig bezwaar tegen. Omdat deze honden echter door jagers erg werden gewaardeerd, wilde men het ‘ras’ wel behouden, en werd geprobeerd het FCI-erkend te krijgen. In de decennia na de oorlogsjaren werd er een bescheiden, maar redelijk stabiele populatie opgebouwd, en in 1983 werd de Slowaakse ruwharige staande hond dan ook als ras erkend.

De Slowaak is een middelgrote hond die gebruikshondentype moet tonen, maar die daarnaast een “een adellijke lichaamsbouw moet hebben”. Schofthoogte voor reuen is 62-68 cm en voor teven 57-64 cm. De vacht behoort ruwharig te zijn en moet de hond beschermen in alle terreinen en onder alle weersomstandigheden. De basiskleur behoort net als bij de Weimaraner grijs te zijn, in alle kleurschakeringen. Deze kleur grijs is een ‘dilute’, verdunning van bruin, een verdunning van zwart levert een soort blauwgrijze kleur op, en net als bij de Weimaraner is dit ook bij de Slowaak geen erkende kleur.

Foto: Paulien Bakker-Jansen
Foto: Paulien Bakker-Jansen

Omdat de Slowaak wereldwijd nog steeds een kwetsbaar ras is, heeft de Slowaakse rasvereniging een aantal jaar geleden besloten om toch weer andere rassen in te gaan kruisen om een iets bredere genenpoel te creëren. Doordat in dit proces niet uitsluitend egaal bruine honden worden ingekruist, maar ook honden met bruinschimmel zijn er inmiddels ook Slowaken die dilute schimmelkleurig zijn. Dit is weliswaar minder gewenst, maar niet fokuitsluitend. Op dit moment wordt hoofdzakelijk Duitse staande korthaar en Cesky fousek ingekruist.

Vanwege zijn grijze verschijning gaan mensen er vaak nog te gemakkelijk vanuit dat de Slowaak qua karakter op de Weimaraner lijkt, maar niets is minder waar. De Slowaak mist de manscherpte van de Weimaraner, maar jaagt daarentegen wel ruimer dan de Weimaraner. Roofwildscherpte kent de Slowaak daarentegen ook. Het karakter van de Slowaak ligt veel dichter bij dat van de Cesky fousek. Slowaken zijn gevoelige, zachte, bijna beleefde honden die absoluut niet met harde hand getraind moeten worden. Deze zijn honden leren makkelijk, maar dat is niet hetzelfde als makkelijk te trainen. Omdat ze vaak laat volwassen zijn en ondanks hun gevoelige aard wel degelijk een pittig staandehondenkarakter hebben zijn dit honden waarbij je goed moet weten welke knopjes je moet bedienen. Een Slowaak heeft echt belang bij een voorjager met kennis van voorstaande jachthonden, en die weet hoe je op een rustige en eerlijke manier aan de hond over moet brengen wat er van hem verlangd wordt.

Hoewel de meeste Slowaken in Nederland eigenlijk vooral als huishond worden gehouden heeft het ras eigenlijk alles in zich om allround ingezet te worden. Ze staan voor, ze kunnen als apporteur ingezet worden en ook zweetwerk kan ze prima geleerd worden. Toch zien we deze honden nog steeds vrij weinig in de praktijk en op de wedstrijden.

Slovensky hrubosrsty ohar

Foto: Paulien Bakker-Jansen