Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Weimaraner

De Weimarse staande hond, kortweg Weimaraner, is een oud voorstaand hondenras uit Duitsland. De oorsprong van dit ras ligt aan het hof van Weimar. Rond 1890 is men een stamboek voor het ras gaan bijhouden en al snel werd de Weimaraner door zowel jagers als jachtopzichters hoog gewaardeerd als allround jachthond. De honden werden zowel voor als na het schot ingezet, maar daarnaast ook nog als verdedigingshond. Doordat rond de eeuwwisseling Dobermann in het ras is gefokt beschikt de Weimaraner over behoorlijke verdedigingsdrang. Hoe vreemd dat misschien tegenwoordig ook mag lijken, voor de jachtopzieners van weleer was manscherpte in een hond een welkome eigenschap. Een hond die een eventuele betrapte stroper van je af kon houden was voor hun een onmisbare metgezel.

????????????????????????????????????
Foto: Monique Jongenelen

De Weimaraner is in zijn verschijning Adel met een hoofdletter en kent twee variëteiten, de korthaar en de langhaar en mag alle kleuren tussen muis-, ree- en zilvergrijs hebben. Deze kleur moet een ‘verdunning’ van bruin zijn, een verdunning van zwart levert een blauwgrijze kleur op, welke niet erkend is. Kleine witte aftekeningen op de borst of de tenen zijn toegestaan. De schofthoogte ligt bij reuen tussen de 59 en 70 cm en bij teven tussen de 57 en 65 cm.

Foto: Ria van Middelaar-Froma

De Weimaraner wordt in het land van oorsprong nog steeds zeer veelzijdig ingezet als allround jachthond. Niet alleen als voorstaande hond en apporteur in de kleinwildjacht, maar ook bij zweetwerk en zelfs drijfjachten op zwartwild. Net als veel andere continentale staande honden is de Weimaraner roofwildscherp, en dus zeer fel op katten, vossen en dassen.

Foto: Monique Jongenelen
Foto: Monique Jongenelen

In Nederland is de Weimaraner eveneens een gewaardeerde hond in de kleinwildjacht. De zoekwijze is weliswaar snel, maar wat minder ruim dan die van de andere Duitse voorstaande honden, op kleine percelen zal de Weimaraner dan ook excelleren en zich een grondige wildvinder tonen. Vanwege de korte vacht zijn ruige terreinen met bramen en brandnetels niet optimaal voor een Weimaraner, maar met hun sterke karakter kunnen ze ook daar uitstekend en volhardend werken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor werken in koud water. Die volharding maakt het ras ook bijzonder geschikt voor zweetwerk.

Foto: Monique Jongenelen
Foto: Monique Jongenelen

Wanneer je het karakter van de Weimaraner moet beschrijven, dan is temperamentvol een van de eerste eigenschappen die opvallen. Naast veel andere voorstaande honden zijn Weimaraners toch wel vrij pittig. Ze hebben voldoende beweging en een taak nodig, een consequente en positieve aanpak en uiteraard een goede socialisatie. Een goed contact met de voorjager is daarbij van groot belang, en zorgen dat de aandacht van de hond voor de baas zwaarder gaat wegen dan de jachtpassie. Tijdens trainingen moeten appel en steadiness dan ook veel aandacht hebben. Training moet uitdagend en afwisselend zijn om het voor de hond interessant te houden.

Foto: Ylona van Zanten- van Deutekom

Weimaraners die genoeg beweging en en werk krijgen zullen in huis rustige, bijna luie honden zijn. Ze zijn vriendelijk, maar soms wat gereserveerd. Vanwege dat scherpe randje mag het dan ook niet verwonderlijk zijn dat Weimaraners behoorlijk waaks kunnen zijn. Volwassen reuen kunnen nog wel eens onverdraagzaam tegenover andere reuen zijn en aan de baas om dat goed te (blijven) begeleiden. Net als bij andere voorstaande hondenrassen moet ook de jachtpassie bij de Weimaraner van kleins af aan goed begeleid worden. Enkel een puppycursus en een vervolgtraining zijn voor deze honden echt niet genoeg. Een goede gehoorzaamheidstraining en jachttraining zijn echt een must bij deze honden en wie bereid is te investeren in een gedegen opleiding van zijn hond zal aan een Weimaraner een geweldige werkhond krijgen.