Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…
Algemeen / Gezondheid / Nieuws

Couperen van staarten per 1 januari 2025 verboden in alle FCI-landen

Per 1 januari 2025 zal het couperen van staarten in alle FCI-landen verboden gaan worden. In Nederland is sinds 1 september 2001 een verbod van kracht op het couperen van hondenstaarten, en vanaf dat moment waren alle Nederlands gefokte rashonden dus voorzien van een lange staart.

Ondanks de weerstand die er was, en de vrees dat honden nu massaal hun staart kapot zouden gaan slaan in de jacht, leek dat in de praktijk toch mee te vallen. Het kwam en komt wel voor, maar niet zodanig veel dat couperen als algemeenheid te rechtvaardigen was/is. Enkel bij de werkende spaniëls lijkt het probleem verhoudingsgewijs groter te zijn, wat te verklaren is aan de hand van hun typische staartactie en het terrein waarin zij moeten werken.

 

20130726-tara277

Officiële cijfers over het aantal honden dat de staart sinds het coupeerverbod dusdanig beschadigd heeft dat deze op volwassen leeftijd alsnog geamputeerd moest worden ontbreken. Rasverenigingen blijken daar geen documentatie van bij te hebben gehouden en beleid schrijven op nattevingerwerk en vermoedens is natuurlijk onbegonnen werk.

In steeds meer andere Europese landen werd couperen verboden in de afgelopen jaren, zo mogen in België geen honden meer gecoupeerd worden en sinds een paar jaar in Polen ook niet meer. Duitsland kent een wat ingewikkelder regeling met betrekking tot couperen, aangezien de regels hierover per deelstaat kunnen verschillen. Hoe dan ook ontstaat er wereldwijd meer en meer weerstand tegen het opzettelijk verminken van dieren ter voorkoming van kwetsuren die helemaal niet zo vaak lijken op te treden als dat men altijd had gedacht. Het is dan ook om die reden dat de FCI, de Federation Cynologique Internationale, de internatiole kynologische federatie heeft daarom besloten om per 31 december 2024 wereldwijd couperen te gaan verbieden. Ongeacht wat de wetgeving per land voorschrijft.

Het gaat echter nog verder dan dat: want per diezelfde datum wordt het ook verboden om nog met gecoupeerde honden deel te nemen aan kynologische evenementen zoals tentoonstellingen of wedstrijden. Dat is een behoorlijk pressiemiddel, want daarmee worden bepaalde honden dus in zekere zin waardeloos voor het doel waarvoor men ze ooit had willen aanschaffen.

Alle kennelclubs ter wereld hebben dus nog acht jaar de tijd om hun beleid aan te passen en nieuwe reglementen te gaan opstellen waarin de nieuwe maatregelen verwerkt zijn. De FCI geeft hiermee een duidelijk signaal af binnen het kader van dierenwelzijn en per 2025 zullen er in verreweg de meeste landen geen pups meer gecoupeerd worden.

Voor wie echt nog steeds vindt dat bepaalde jachthonden een korte staart moeten hebben: er zijn nog steeds mogelijkheden om gecoupeerde honden te kopen, maar daarvoor moet je dan wel zijn bij landen die niet bij de FCI zijn aangesloten, zoals de VS, of Groot Brittannië. Het is dan echter de vraag of je dat wilt, aangezien het je aanzienlijk meer tijd, geld en moeite gaat kosten om een pup te verkrijgen, maar daarnaast ben je daarmee uitgesloten van deelname aan proeven of wedstrijden. Hoe dan ook: het is een behoorlijke stap richting een beter dierenwelzijn wereldwijd en we zullen zien wat de gevolgen van deze nieuwe regels zullen zijn.

Anna van den Berg