Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Ierse rood-witte setter

De ontstaansgeschiedenis van de rode en de rood-witte Ierse setter loopt gelijk op. Aanvankelijk waren alle Ierse setters rood-wit, maar in de 19e eeuw werden de eenkleurigen apart gefokt. Deze eenkleurigen werden al snel populair als showhond, vanwege hun prachtige vacht en hun mooie rode kleur. Hierdoor ontstond uiteindelijk een afsplitsing tussen show- en werklijn. Bij de rood-witte Ieren speelde dit nauwelijks, zij waren al die tijd op werkeigenschappen gefokt gebleven en dat zag je dan ook duidelijk terug in het uiterlijk: lichter gebouwd en een minder lange vacht.

Foto: Wendy Bockman
Foto: Wendy Bockman

De rood-witte Ier is een elegante, maar sterk gebouwde jachthond met een lichaam dat gemaakt is om lange tijd intensief te kunnen werken. De prachtige lange vacht is altijd roodbont, dus wit met rode platen. Schofthoogte voor reuen is: 62-66 cm, voor teven 57-61 cm.

 

Foto Wendy Bockman
Foto Wendy Bockman
Foto: Wendy Bockman
Foto: Wendy Bockman

 

De rood-witte Ier is echt een jachthond pur sang: hij neemt ruim veld en staat resoluut voor. Het karakter is het kenmerkende setterkarakter: zacht, vriendelijk en mensgericht. Het is geen hond voor parforce dressuur, een consequente, maar eerlijke aanpak werkt beter. Omdat de setters allemaal tot de specialisten voor het werk voor het schot behoren mag duidelijk zijn dat apporteerwerk niet hun sterkste kant zal zijn. Het kan ze zeker aangeleerd worden, maar wie echt een allrounder wil hebben kan beter op zoek gaan naar een continentale staande hond.

Foto: Wendy Bockman
Foto: Wendy Bockman