Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Ierse setter

 

De Ierse Setter is een voorstaande hond die werd gefokt voor de jacht op veerwild. De Ier is een middelgrote, racy gebouwde hond. De vacht is fluweelzacht, kastanjerood met soms een kleine witte aftekening aan de borst, op de neus, schedel, staartpunt of tenen. De oren, borst, poten en staart hebben een lichte bevedering die voldoende bescherming geeft in het veld.

Foto: Julia Zedinger
Foto: Julia Zedinger
Foto: Julia Zedinger
Foto: Julia Zedinger

In het veld is de Ierse setter een bijzonder snelle hond die enorm brede slagen maakt op de wind. De Ier is geschikt als allround jachthond, ze kunnen apporteren en de meeste houden van zwemmen, maar er zijn nog maar heel weinig mensen die jachtvelden hebben die geschikt zijn voor deze kilometervreters. Een alternatief om toch te gaan werken met een Setter is mogelijk in de vorm van veldwedstrijden. Qua training is het goed om te bedenken waar de hond voor gebruikt gaat worden, want voor veldwedstrijden moet de hond hazen- en reeënrein zijn. Het spreekt voor zich dat goed getraind moet worden. Een ander punt waar op goed getraind moet worden is het steady blijven voorstaan. De meeste jonge honden jakkeren graag achter het gevonden wild aan. Dit is te corrigeren door de hond al jong het commando “down” aan te leren en dit in het veld eventueel te oefenen aan een lange lijn.

Foto: Astrid Landsaat
Foto: Astrid Landsaat

Het zoeken naar vogels en ander wild hoeven Ieren niet te leren. Dit is iets wat ze al tientallen generaties in hun genen hebben. Een goede Ier zoekt zelf de wind op en neemt op eigen initiatief de houtwallen mee. Let op! Dit is wel de omschrijving van de Ier uit werklijnen. Helaas zijn die vrij zeldzaam geworden in Nederland, net zoals vele andere oorspronkelijke werkhondenrassen. Ook bij setters wordt de trend in Nederland voornamelijk bepaald door shows.  In landen als Duitsland, Frankrijk, geheel Scandinavië en moederland Ierland zijn nog meer werkgefokte setters te vinden.

Foto: Astrid Landsaat
Foto: Astrid Landsaat

Het karakter van de Ierse setter is bijzonder zachtaardig. Ze zijn vriendelijk naar mensen, honden en andere eigen dieren. Ze zijn waaks, niets ontgaat ze, maar mocht er ingebroken worden, dan helpen ze bij wijze van spreken met inpakken. In huis zijn ze rustig, mits ze voldoende beweging krijgen. Voldoende beweging wil zeggen; lange losloopwandelingen in een geschikt gebied. Setters nemen de ruimte en het is normaal dat ze 300 meter voor je uit lopen. De ideale Setter eigenaar heeft  die ruimte en tijd om ze dit te kunnen bieden.

Met dank aan Astrid Landsaat