Flash News
  • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
  • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
  • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
  • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
  • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…

Is de hond er klaar voor?

Jachthonden africhten voor de praktijk is eigenlijk net als auto leren rijden. In de praktijk moeten ze het echt leren…

Het is waar, een hond weet pas hoe warm wild, wild dat net geschoten is, voelt op het moment dat hij er mee in aanraking komt. Het voelt en ruikt heel anders dan een koude eend, om over eendendummy’s en gewone dummy’s nog maar te zwijgen. Toch is het handig om je hond een bepaalde basis mee te geven, zodat bepaalde commando’s er goed inzitten. Op die manier voorkom je dat je onnodig tijd verliest als een apport binnen moet komen.

Bij iedere kleinwildjacht zou je je moeten afvragen hoe groot de fysieke en mentale belasting voor je hond is. Een jonge hond van 6 maanden meerdere ganzen laten apporteren, of een dag lang mee laten lopen in een pas geploegd veld is fysiek echt veel te belastend. Als je echter de kans hebt om zomaar even een uurtje ergens op post te kunnen gaat zitten of even een stuk mee te lopen bij het uitdrijven van een veld bieten, dan zou ik die zeker niet voorbij laten gaan!

cesky-fousek-met-fazant-1
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Een praktijksituatie is indrukwekkend voor een jonge hond, en je moet er dan ook rekening mee houden dat je dat gedoseerd aanbiedt. Het verschilt per hond wat hij per keer aan indrukken kan verwerken, daarom is het dus zaak om goed naar je hond te blijven kijken! Een jager met een jonge hond zou er goed aan doen om de eerste tijd zijn geweer thuis te laten, zodat hij zich kan bezighouden met de hond om te kunnen zien wanneer het genoeg is geweest. Beter tien keer een korte positieve ervaring dan een keer een negatieve ervaring!

Het kan ook zinvol zijn om een jonge hond met een oudere hond mee te laten kijken, gebleken is dat honden goed in staat zijn zelf toe te passen wat ze andere honden hebben zien doen, en daar kun je je voordeel mee doen. Als de ervaren hond rustig is op post, dan zal de jonge hond dit ook vaak overnemen. Je kunt dan in een latere fase de ervaren hond het apporteerwerk laten verrichten en de jonge hond dan een keer een makkelijk apport laten verrichten. Op deze manier kunnen honden elkaar zeer veel leren.

Er is dus niet echt een standaard antwoord op deze vraag te geven, maar wat hoe dan ook moet het niveau van de hond bepalend zijn. Zowel mentaal als fysiek moet de hond er aan toe zijn en wat je de hond aanbiedt zou daarop aangepast moeten zijn.