In de jachthondentraining is een fluitje onmisbaar, met uitzondering van het zweetwerk wordt in alle disciplines gebruik gemaakt van fluitjes. Niet alleen om de honden mee te kunnen terughalen, maar ook om ze bijvoorbeeld op afstand af te kunnen stoppen, of om een territoriumsignaal (de hond is in de buurt van het apport, je geeft aan dat hij nu zijn neus moet gaan gebruiken!) of een attentiefluitje te kunnen geven. Online is veel te koop, maar waar je ook voor kiest: zorg dat het een fluitje is dat je ook zelf kunt horen. Je wilt immers kunnen controleren of je signalen ook daadwerkelijk hoorbaar zijn. Kies heel bewust voor een fluitsignaal dat jezelf goed kunt onthouden en uitvoeren, en dat herkenbaar is voor jouw hond.
Welke vorm van training je ook gaat doen met je hond, het is buiten. In weer en wind, dus investeren in goede outdoorkleding is verstandig. Een goede jas met veel zakken waar je beloningskoekjes, je hondenlijn en eventueel dummy’s in kwijt kunt zijn aan te bevelen, evenals goede regenkleding voor de dagen dat het niet zulk gezellig weer is. Een paar goede rubberlaarzen waar je ook een dag op kunt lopen zijn eveneens een goede investering, en net als de (regen)kleding zijn zulke laarzen te koop bij jachtwinkels of outdoorzaken.
Bij de apporteertraining worden veel oefeningen individueel gedaan, je bent dus tijdens een training best wel wat tijd kwijt met wachten. Een rugtas met een geïntegreerd krukje, of een driepoot zijn dan erg makkelijk, zodat je je spullen (zoals dummy’s, regenkleding, eventueel water en een bakje voor je hond) makkelijk mee kunt nemen en niet de hele training hoeft te blijven staan terwijl je moet wachten.
Als je in een later stadium jachthondenproeven of working testen gaat lopen is zo’n tas of een kruk eigenlijk onmisbaar, omdat je daar vaak nog veel langer op je beurt moet wachten. Datzelfde krukje kan later ook weer dienst doen als je met de hond mee gaat op jacht en ergens samen op post moet blijven. Goede jacht/outdoorspullen zijn duur, maar wel gemaakt voor intensief gebruik, dus doorgaans de prijs wel waard. Investeer dus liever in goed materiaal dat lang meegaat dan middelmatige kwaliteit waar je met twee jaar alweer vervanging voor kunt zoeken.
Tijdens apporteertraining werk je zowel met dummy’s als met koud wild. Om je hond zo goed mogelijk voor te bereiden op een carrière als apporteur is het raadzaam om af te wisselen met apporten. Gebruik verschillende dummy’s, verschillende gewichten, verschillende materialen en schroom ook niet om je hond eens iets heel anders te laten apporteren. Een hond die veel verschillende voorwerpen kan apporteren zal doorgaans ook weinig moeite meer hebben om nieuwe voorwerpen of onbekende wildsoorten op te pakken.