De Hongaarse staande hond of Magyar vizsla is beter bekend onder de naam vizsla. Het is een continentale staande hond, en dus een allrounder. Ze hebben een taak voor en na het schot.
Het ras kent een kortharige en een ruwharige variant, beide typen moeten in verschillende terreinen kunnen werken, al is het logisch dat de ruwharige vizsla vanwege zijn vacht wat bestendiger is in echt zwaar terrein en extreme weersomstandigheden.
Van nature zijn vizsla’s ruimjagende staande honden, ze zijn ingedeeld in continentaal I en kennen een zoekpatroon zoals je dat ook bij de Duitse staande honden ziet. Honden van dit ras hebben een goede neus, staan goed en vast voor en zijn prima apporteurs. Dit ras heeft geen harde aanpak nodig, maar in de training is het zelfstandige staandehondenkarakter wel een reden om de honden zeer consequent op te voeden.
Kenmerkend aan de vizsla is de prachtige rode kleur, die verschillende variaties tussen tarwegeel en lichtbruin kent. De rode kleur is het duidelijkst afgetekend bij de kortharige variant, door de structuur van de ruwharige vacht oogt een vizsla draadhaar vaak iets lichter van kleur. De schofthoogte voor reuen is 58 tot 64 cm, voor teven 54 tot 60 cm. Enige cm onder of boven de standaard zijn geaccepteerd, zolang de balans en symmetrie in het lichaam van de hond goed zijn.
De vizsla is een levendige, vriendelijke, evenwichtige en intelligente hond die snel leert. De korthaar is gemiddeld genomen iets pittiger dan de ruwhaar. De beide varianten zijn sociaal met mensen, kinderen en soortgenoten en bij een goede socialisatie zullen ook andere huisdieren geen probleem zijn. Hoewel er vizsla’s zijn die waaks zijn is dit geen eigenschap die als zodanig in de rasomschrijving staat. Sommige honden zijn gevoelig voor stemmingen in huis. De vizsla is een aanhankelijke hond die erg gesteld is op gezelschap en om die reden niet zo geschikt om als kennelhond te worden gehouden.
Vizsla’s zijn zeer leerbare honden die intelligent genoeg zijn om snel te begrijpen wat er van ze gevraagd wordt. Daarnaast hebben ze veel will to please, en daar kun je je voordeel mee doen. Om echter succesvol een vizsla af te richten is een eerlijke en consequente aanpak nodig, want bij een verkeerde of te harde aanpak zal deze hond zich afsluiten voor de voorjager. Geduld en begrip zijn dus de sleutelwoorden om een vizsla tot een fijne werkhond uit te laten groeien.
Met dank aan Judith Habets