Flash News
 • Hij luistert niet… Puberstreken? Ik vond vanmorgen een labrador. Gewoon bij een kom water waar ik langs liep met de honden. Terwijl ik de holle weg omhoog wandelde en…
 • Stelling: je moet een… Elke tak van sport kent zijn stellingen, vaak zijn ze duurzaam. Veel van die stellingen hebben een bijna onbeperkte houdbaarheid. Sommige worden met de tijd…
 • (On)sportief gedrag Ik heb gehoorzame en werklustige honden, een opdracht weigeren doen ze eigenlijk nooit. Een apport laten liggen omdat ze er geen zin in hebben is…
 • Checklist voor de SJP En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van…
 • Stropende honden Laten we het beestje maar bij de naam noemen: jachthonden die niet onder controle staan wanneer zij van de lijn gaan, die ongeoorloofd zelfstandig op…
Algemeen

Checklist voor de SJP

En dan is het wedstrijdseizoen weer aangebroken! De SJP zijn van start gegaan, de MAP volgen over een tijdje en elke keer vraagt het van te voren wat planning en een boodschappenlijstje. Wat moet ik vooral niet vergeten mee te nemen?

Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Als eerste natuurlijk de hond, anders zijn we snel klaar, maar ook andere zaken mogen niet vergeten worden. Voor ieders gemak zet ik het standaard boodschappenlijstje maar eens online. Als ik nog iets vergeten ben, dan hoor ik dat graag vandaag nog, want ook mijn wekker loopt morgen alweer vroeg af.

 1. Proevenboekje
 2. Entingsboekje
 3. Speldje of ‘mouwtje’ waar je je deelnemersnummer aan of in kunt bevestigen
 4. Fluitje
 5. Extra jachtlijntje (je weet het tenslotte nooit)
 6. Rugzakstoeltje, of in mijn geval de boodschappenkar met stoeltje. Wedstrijden lopen is vooral heel veel wachten, en dan wil je kunnen zitten.
 7. Lunch voor jezelf
 8. Lunch voor de hond (ik neem altijd een klein kuipje zachtvoer, makkelijk te geven en tijdens zo’n dag mag het best een keer iets minder gezond zijn.
 9. Eten voor de hond (na afloop)
 10. Water voor zowel hond als voorjager, bakje voor de hond
 11. Handdoeken (voor de hond, maar ook om je eend na het waterwerk mee af te drogen, dan blijft hij de rest van de dag frisser om mee te werken)
 12. Beloningskoekjes
 13. Een extra plastic tas, daar kun je na afloop je eend dan weer in meenemen. Als je er nog eens mee wilt trainen kun je hem op die manier nog een keer invriezen.
 14. Regenkleding (voor als het regent)
 15. Zonnebrandcrème (voor als het niet regent)
 16. Paraplu/parasol, net hoe het weer die dag is

Eventueel:

 1. Een waterdicht, dik hondendek, zodat je hond op een heel gure dag niet te snel afkoelt als je weer een poos moet wachten. Andersom kan de hond dan ook gewoon de volgende proef weer met warme spieren starten. Dat is geen vertroetelen, dat is gewoon gepaste zorg voor een topatleet.
 2. Een koelvest of koelmat, voor wanneer je SJP wordt gehouden op een dag dat de mussen dood van het dak vallen. En nee, ook dat is geen overbodige luxe, want bij temperaturen boven de 25 graden kan werken al heel gauw heel zwaar worden voor de hond.

Oh, en hebben we allemaal het rode boekje in onze telefoon gezet? Altijd makkelijk om even te kunnen teruglezen waarom je die 8 kreeg. Verder bedenk ik me dat ik nog even moet tanken en dat ik nog even moet opschrijven hoe laat ik ook alweer precies waar moet zijn.

Ga de dag er voor bijtijds naar bed en zorg dat je uitgerust bent als je van huis gaat. Het is allemaal al spannend genoeg en stress van de weg niet weten of te laat komen wil je er helemaal niet extra bij hebben. Dat is geen fijne start van een wedstrijddag.

Als je bent aangekomen ga je eerst langs het secretariaat en vervolgens langs de dierenarts. Daarna mag je je eend ophalen. Controleer deze goed op beschadigingen voordat je hem accepteert, want als je daar te laat achter komt heb je wat uit te leggen. En ja… been there, done that, got the t-shirt. Gelukkig heb ik er nooit problemen door gekregen, maar het is toch erg rot als jouw eend ineens beschadigd blijkt en dat jij dan niet kunt verklaren waardoor.

Houd gedurende de dag een beetje afstand tot andere honden, er heerst toch een bepaalde spanning tijdens zo’n dag en honden kunnen daardoor makkelijk feller naar elkaar reageren dan anders.

Tot slot een dooddoener: probeer een beetje ontspannen te blijven. Je eigen zenuwen werken toch alleen maar door op je hond, dus eigenlijk heb je er niks aan. Maak er gewoon een leuke, sportieve dag van en wees blij met al het mooie werk wat je hond laat zien.

Zet hem op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *