De stoere Duitse staande draadhaar is net als veel andere continentale staande honden een allrounder. Het ras kan dus zowel voor als na het schot ingezet worden. Dat werk voor het schot beperkt zich overigens niet enkel tot kleinwild, maar gaat ook over groter wild zoals herten en zwijnen. De draadhaar moet over voldoende moed beschikken om dit wild in bepaalde situaties te kunnen stellen. Overigens is dat niet zonder gevaar, aangezien met name een wild zwijn een geduchte tegenstander kan zijn. Net als veel andere continentale staande honden is ook de Duitse staande draadhaar roofwildscherp.
De draadhaar is een robuuste hond, zowel qua karakter als qua uiterlijk, en dit maakt hem inzetbaar in alle terreinomstandigheden. Water, dichte dekking… een draadhaar kan overal uit de voeten. Na het schot zal een draadhaar het wild op een efficiënte en rustige wijze binnenbrengen.
In de jacht komt het helaas voor dat een dier dat geschoten is niet direct dood is. Het gewonde dier vlucht weg en zoekt ergens dekking. Voor een mens is het vinden van zo’n dier vaak een onmogelijke klus. Als het om grofwild gaat kan het zelfs gevaarlijk zijn. Ook hier kan een draadhaar een taak verrichten in de vorm van een nazoek. De vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen van het ras komen hierbij goed van pas. Niet zelden wordt wild na het uitwerken van een spoor van meer dan 40 uur oud, alsnog gevonden.
Een draadhaar is in de eerste plaats een werkhond. Als je geen werk voor hem hebt, neem dan geen hond van dit ras. Zonder de uitdagingen in het werk waarvoor hij gefokt is zal hij zijn eigen uitdaging gaan zoeken. Zoals onder draadhaarkenners een bekend gezegde luidt: “Mijn draadhaar is een draakhaar”. De hond mag in zulke gevallen niet aangekeken worden op vervelend gedrag. Dit is een energieke hond die dagelijks zijn energie kwijt moet in actie in de vorm van jacht(training). Bewegen is een eerste levensbehoefte voor deze hond.
De meeste vertegenwoordigers van dit ras zijn doorzetters en volhouders. Dit ras vergt een consequente en vastberaden aanpak die al vanaf het eerste moment bij de eigenaar moet beginnen. Geef een draadhaar het spreekwoordelijke vingerkootje aan ruimte en hij neemt binnen de kortste keren je hele arm. Niet omdat hij onhandelbaar is, maar omdat deze honden zo vol levenslust en inventiviteit zitten. Met deze aanpak zal je een geweldige jachtmakker krijgen zo lang als hij leeft. De gemiddelde levensverwachting van een draadhaar is ongeveer 10-14 jaar.
Omdat een draadhaar een voorstaande hond is kan hij sterk geprikkeld worden door verwaaiende geuren. Zijn neus gaat dan de lucht in en daar achteraan gaan is het liefste wat een staande hond zal doen. Als je nooit eerder een hond hebt gehad, denk dan goed na of een draadhaar een goede keus voor je is. Zelfs als je jager bent en voldoende werk in het jachtveld kunt bieden. Samenleven en werken met een draadhaar zal veel energie en doorzettingsvermogen vragen. Er zijn genoeg voorjagers met een draadhaar die je het zullen afraden. Er wordt ook wel gezegd: Laat je eerste hond (nog) geen Duitse staande draadhaar zijn.
Van jongs af aan zul je de hond moeten leiden, zorgen dat je zijn kameraad bent door dik en dun. Thuis, in het gewone maatschappelijke verkeer, in de vrije wildbaan en in het jachtveld. Natuurlijk, dit geldt voor elke hond, maar voor een draadhaar nog iets meer dan gemiddeld. Doet de hond niet wat je verwacht? Besef dat wanneer je met één vinger naar de hond wijst, er drie vingers naar jou wijzen. Bezint eer ge begint…. Gaat je interesse uit naar dit prachtige ras, laat je dan eerst uitgebreid voorlichten door iemand die deze honden heeft en kent.
Met dank aan Dorje van Halderen